AKTUÁLNE INFORMÁCIE!

Informácie o prípadnej dovolenke a zastupovaní najdete aj na webe TSK.SK

Dezinfekcia vzduchu v čakárni a ambulancii

Napísala MUDr. Adriana Orechovská, dňa 05.11.2018, v kategórii:

V čakárni aj v ambulancii máme naisnštalované germicídne žiariče na dezinfekciu vzduchu. Tieto žiariče priebežne dezinfikujú vzduch a ničia baktérie a mikróby, čím sa do veľkej miery zamedzuje možnosti nakazenia vírusmi v priestoroch kde sa nachádzajú pacienti ale aj personál.

Germicídny žiarič dezinfikuje vzduch od rôznych mikroorganizmov ako sú baktérie, vírusy a prvoky pomocou UVC žiarenia, ktoré účinne ničí mikroorganizmy a spôsobuje fotochemický rozpad ich DNA.

Uzavretý germicídny žiarič má zdroj UVC žiarenia uložený v tuneli, cez ktorý prechádza vzduch z miestnosti. Kontaminovaný vzduch vchádza do prístroja z jedného konca a vychádza z druhého, čím sa zabezpečuje cirkulácia vzduchu v miestnosti. V tuneli je vysoká dávka UVC žiarenia, ktorá v kombinácií s prietokom vytvorí potrebnú dávku pre likvidáciu rôznych typov baktérií a vírusov v celej miestnosti.

Germicídny žiarič nástenný je uzavretý typ žiariča, slúži teda na dezinfekciu vzduchu v miestnosti. Toto zariadenie  je veľmi praktické z dôvodu, že sa dá používať aj za prítomnosti ľudí v miestnosti. Prevádzka žiariča je veľmi tichá vďaka ventilátorom s magnetickými ložiskami.

Nástenný germicídny žiarič neobsahuje kábel a montuje sa priamo na stenu, preto je potrebné mať zabezpečené vývody káblov na stene, kde bude žiarič umiestnený. Montuje sa väčšinou vertikálne, alebo horizontálne.

Uzatvorené germicídne žiariče sa používajú hlavne v domácnostiach, školách, kanceláriách, úradoch, nemocniciach, ambulanciách, čakárňach alebo v rôznych zdravotníckych zariadeniach.