AKTUÁLNE INFORMÁCIE!

Informácie o prípadnej dovolenke a zastupovaní najdete aj na webe TSK.SK

Preventívne prehliadky sú dôležité

Napísala MUDr. Adriana Orechovská, dňa 05.07.2015, v kategórii:

Bezplatnú preventívnu prehliadku by ste mali absolvovať každé dva roky. Platí to pre každého nad osemnásť rokov.

Čo vás čaká? „Treba prísť nalačno, no ráno nezabudnite vypiť pohár čistej vody, pretože vám odoberieme krv. Večer predtým nejedzte mastné pokrmy, nepite alkohol a dva týždne pred prehliadkou nemeňte výrazne stravovacie návyky. Budeme zisťovať rodinnú a osobnú anamnézu- pýtame sa  ochorenia a operácie, ktoré ste prekonali od detstva. Treba povedať všetko, na čo ste sa liečili v minulosti.

Anamnéza a objektívne vyšetrenie
V rámci prevencie pomôžu údaje aj o zdravotnom stave a dôvodoch úmrtia vašich najbližších príbuzných. Máte v rodine  cukrovku, srdcovo-cievne alebo onkologické diagnózy, poruchy zrážania krvi, štítnej žľazy, obličiek, autoimunitné a onkologické diagnózy- treba na to upozorniť.

Nerobíme to z nemiestnej zvedavosti - mnohé diagnózy sú dedičné a ak vám hrozia, lekár vie, na čo sa má pri prehliadke sústrediť. Môžeme vás poslať na ďalšie vyšetrenia k špecialistom.

V rámci prevencie kontrolujeme, či vás netreba preočkovať proti tetanu, hepatitíde či zápalu pľúc.

Odmeriame  vám tlak, pulz, výšku, hmotnosť, či obvod pása.

Nasleduje lekárske vyšetrenie posluchom, pohmatom aj pohľadom. Prezrie vám hlavu, oči, hrdlo, uzliny, zakrivenie chrbtice, stav svalstva a súmernosť hrudníka, pokračuje prehmatanie brucha a vyšetrenie dolných končatín.

Ďalší krok je odber krvi na vyšetrenie sedimentácie, krvného obrazu a základný biochemický screening. V rámci neho vám kontrolujeme – hladinu cukru v krvi, tiež hodnoty pečeňových enzýmov, kreatinínu – ukazovateľa stavu obličiek. Nechýba ani vyšetrenie moču chemicky a močového sedimentu  v laboratoriu.

Po štyridsiatom roku života pribudne  EKG  a základné vyšetrenie celkového cholesterolu, ktoré sa poprípade dopĺňa o vyšetrenie na HDL a LDL cholesterol /"dobrý a zlý cholesterol"/.

Vyšetrenie na prítomnosť krvi v stolici- test na okultné krvácanie-

Môže absolvovať každý vo veku nad 40 rokov, a to v dvojročnom intervale. Postup je jednoduchý-  test aj s poučením poskytneme bezplatne, vyhotovíte si doma test /trvá len pár minút/ , odobratý test odnesiete na ambulanciu a následne  výsledok  oznámime okamžite. Ak sa testom potvrdí výskyt krvi v stolici, odosielame pacienta na ďalšie odborné vyšetrenie.

Urologická prevencia
Základná bezplatná preventívna prehliadka sa u mužov po päťdesiatke rozrastá o vyšetrenie u urológa. Každé tri roky. 

Gynekologická prevencia
Nepotrebujete "výmenný lístok"- každá žena má právo navštíviť gynekológa ako lekára primárneho kontaktu.

Žiadajte o…
O väčšinu testov, ktoré nespadajú do rozsahu preventívnej prehliadky, môžete požiadať sami. Ak sa obávate niektorých ochorení, požiadajte o vyšetrenie patričných ukazovateľov. V prípade, že neexistuje objektívna príčina, môžete žiadať aj o vyšetrenie na vlastnú žiadosť ako samoplatca.

Drahšie možnosti
Komplexnú preventívnu prehliadku ponúkajú aj súkromné zdravotnícke centrá, v ktorých môžete podstúpiť aj špeciálne   programy – onkologický, kardiologický či imunoalergický. Vyšetrenia sú spoplatnené- základné biochemické a hematologické parametre sú rozšírené o vyšetrenie hormonov, onkomarkerov či serologické vyšetrenia, komplex laboratornych vyšetrení sa dopĺňa o EKG,  sonografické vyšetrenia a pod.